Odpověď: Tajemství pěstování fíkovníku: Jak si užít sladké plody i doma

Fíkovník

Původ a rozšíření fíkovníku

Fíkovník, známý také pod vědeckým názvem Ficus carica, je opadavý strom či keř, jehož historie sahá až do starověku. Původem je z oblasti jihozápadní Asie a východního Středomoří, kde se dodnes vyskytuje planě. Již od pradávna byl fíkovník pěstován pro své sladké a výživné plody, fíky. Díky své nenáročnosti a odolnosti se postupně rozšířil do celého Středomoří a stal se nedílnou součástí kultury a gastronomie mnoha národů. Fíkovník se brzy rozšířil i do dalších oblastí s teplým a subtropickým klimatem, jako je severní Afrika, jižní Evropa, Střední Asie, Indie a Čína. V 16. století se fíkovník dostal i do Ameriky, kde se mu daří především v Kalifornii. Dnes je fíkovník pěstován v mnoha koutech světa a jeho plody, fíky, patří mezi oblíbené druhy ovoce.

Botanické znaky a druhy

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je opadavý strom nebo keř, který patří do čeledi morušovníkovitých (Moraceae). Dorůstá do výšky 5–10 metrů, v ideálních podmínkách i více. Kmen fíkovníku je pokrytý hladkou, šedohnědou kůrou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, dlanitě laločnaté, s 3–7 laloky. Jejich povrch je drsný a na rubu jemně chlupatý. Fíkovníky jsou známé svými neobvyklými květy a plody. To, co běžně nazýváme fíkem, je ve skutečnosti plodenství zvané sykonium. Uvnitř dužnatého sykonia se nachází množství drobných květů. Existuje mnoho druhů fíkovníků, které se liší tvarem, barvou a chutí plodů. Mezi nejznámější patří 'Brown Turkey' s velkými, hnědofialovými plody, 'Kadota' s zelenožlutými plody a 'White Marseille' s malými, bílými plody.

Pěstování fíkovníku v našich podmínkách

Fíkovník, známý také jako vinná réva, je teplomilná rostlina pocházející z oblasti Středomoří. V našich podmínkách se mu daří především v teplejších oblastech s dostatkem slunečního svitu. Pěstování fíkovníku ve volné půdě je možné pouze v nejteplejších oblastech, jako je jižní Morava. V ostatních částech země je vhodné pěstovat fíkovník v nádobách, které lze na zimu přenést do bezmrazé místnosti. Pro pěstování fíkovníku je ideální slunné stanoviště chráněné před větrem. Půda by měla být propustná a bohatá na živiny. Fíkovník je poměrně nenáročná rostlina, ale vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména během horkých letních dnů. V zimě je zálivku nutné omezit. Pro dosažení bohaté úrody je vhodné fíkovník na jaře přihnojit hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Fíkovník je krásný a užitečný strom, který nám může přinést plody i v našich podmínkách. Stačí dodržet pár základních pravidel a s trochou péče se můžeme těšit z vlastních sladkých fíků.

Využití fíků v kuchyni

Fíky, plody stromu fíkovníku, patří mezi nejstarší ovoce pěstované člověkem. Jejich sladká, jemně aromatická chuť a měkká konzistence z nich činí všestrannou ingredienci v kuchyni. Čerstvé fíky jsou vynikající jen tak samotné, ale dají se přidat i do salátů, dezertů nebo slaných jídel. Skvěle se hodí k parmské šunce, sýrům s modrou plísní a ořechům. Fíky se dají sušit a v této podobě vydrží mnohem déle. Sušené fíky jsou skvělou zdravou svačinkou a používají se také do müsli tyčinek, koláčů a dalších sladkých pochutin. Z fíků se dá vyrobit i lahodný džem nebo marmeláda. Fíkový džem chutná skvěle na toastu, s jogurtem nebo jako náplň do buchet. Při vaření a pečení s fíky je důležité si uvědomit, že obsahují hodně přírodního cukru. Proto je vhodné s nimi zacházet opatrně a nepřidávat do jídel zbytečně moc cukru.

Fíkovník, strom opředený tajemstvím, jehož plody skrývají sladkost i záhadu.

Radomír Kovář

Léčivé účinky fíků

Fíkovník, strom s hlubokými kořeny a lahodnými plody, je opředen rouškou tajemství a starověkých legend. Už po staletí jsou fíky ceněny nejen pro svou sladkou chuť, ale i pro léčivé účinky. Obsahují totiž celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu zdraví. Fíky jsou bohaté na draslík, minerál důležitý pro regulaci krevního tlaku a správnou funkci svalů. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a pomáhají předcházet zácpě. Antioxidanty obsažené ve fících chrání buňky před poškozením volnými radikály a posilují tak naši imunitu. Ačkoliv jsou fíky sladké, mají nízký glykemický index, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Pravidelná konzumace fíků tak může přispět k celkovému zdraví a vitalitě.

Vlastnost Fíkovník
Typ rostliny Strom
Plod Fík

Symbolika fíkovníku v historii a kultuře

Fíkovník, strom s hlubokými kořeny a sladkými plody, se v lidské historii a kultuře objevuje od nepaměti. Pro svou vytrvalost, hojnost plodů a symboliku plodnosti byl často spojován s božstvy a mýty. Ve starověkém Egyptě byl fíkovník zasvěcen bohyni Hathor, která symbolizovala lásku, radost a mateřství. Jeho plody byly považovány za dar bohů a byly součástí obětin a rituálů. V Mezopotámii byl fíkovník spojován s bohyní Ištar, která představovala plodnost, lásku a válku. V Bibli se fíkovník objevuje opakovaně, a to jak v přímé souvislosti s potravou, tak i jako symbol míru a prosperity. Například v knize Deuteronomium je fíkovník zmiňován jako jeden ze sedmi druhů ovoce, které charakterizují úrodnost země zaslíbené. V Novém zákoně Ježíš použil fíkovník jako metaforu pro víru a duchovní plody.

Zajímavosti o fíkovnících

Fíkovníky jsou opředeny rouškou tajemství a symboliky. Věděli jste například, že to, čemu říkáme fík, není ve skutečnosti ovoce, ale spíše obrácené květenství zvané sykonium? Uvnitř sykonia se nacházejí drobné kvítky, které dozrávají v plody, jež známe jako fíkové peckovičky. Zajímavostí je, že k opylení fíkovníků je zapotřebí specifický druh vosičky, která se do sykonia dostane malým otvorem zvaným ostiolum. Tento vztah mezi fíkovníkem a vosičkou je příkladem neuvěřitelné symbiózy, která v přírodě existuje. Fíkovníky jsou také velmi odolné stromy a dokáží se uchytit i na nehostinných místech, jako jsou skalní štěrbiny nebo zdi budov. Jejich kořeny se dokáží rozrůst do neuvěřitelných rozměrů a hledat vodu a živiny i v těch nejmenších prasklinách. Díky své odolnosti a nenáročnosti se fíkovníky dožívají úctyhodného věku a některé exempláře se mohou pochlubit i několika sty lety.

Publikováno: 24. 11. 2024

Kategorie: zahrada